Adrina, Adriana

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Mansnamnet Adrian kommer ytterst av det latinska namnet Hadrianus ’man från Hadria’ (nuvarande Atri), en stad nära Italiens östkust som grundades som romersk koloni år 289 f.Kr. och som givit sitt namn åt Adriatiska havet. Adriana är femininformen av Adrian.

Hadrianus var namnet på en romersk kejsare (76–138 e.Kr.) vars släkt kom från Hadria. Samma namn har även burits av flera påvar. Men den Hadrianus eller oftare Adrianus som hamnade på dagens datum i medeltida helgonkalendarier var varken kejsare eller påve. Enligt legenden var han en romersk militär på 300-talet som fick order att avliva en skara kristna i Mindre Asien men tog intryck av deras mod och trosvisshet och lät döpa sig. Det ledde till att han själv blev martyr.

Adrian kom in i svenskt namnskick på 1500-talet genom inflyttade holländare. Namnet var länge rätt ovanligt; en äldre generation av svenskar tänker kanske främst på Falstaff Fakirs ”favorittorpare” Adrian. Under 1900-talets sista decennier har namnet haft en tydlig uppgång, och vid millennieskiftet bars det av omkring 4000 personer. På listan över de vanligaste tilltalsnamnen bland pojkar födda år 2000 låg Adrian på 71:a plats.

Det äldsta belägget för Adriana är från 1499. Namnet har varit ännu ovanligare än Adrian men har liksom det fått ökad spridning under 1900- talets slut. Vid millennieskiftet bars det av omkring 600 kvinnor, de flesta mycket unga.

I almanackan har Adrian varit dagens namn från äldsta tid. I tvånamnlängden från 1993 lanserades namnparet Adrian – Ada, men i den nya namnlängden har Ada förts till Edla (10.3) och ersatts på dagens datum av Adriana.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.