Gustav Adolf

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Det är minnet av den svenske kungen Gustav II Adolf som firas på dagens datum. Beträffande namnets betydelse se Gustav (6.6.) och Adolf (23.6).

Den 6 november 1632 stupade Gustav II Adolf utanför den tyska staden Lützen. Enligt planerna skulle drabbningen börja tidigt på morgonen, men eftersom dimman låg tät över slagfältet fick man vänta med framryckningen till klockan 11 på förmiddagen. Efter sin död hyllades Gustav II Adolf som en hjälte i Sverige och andra protestantiska länder. Hans dödsdag kom efterhand att firas som en nationell minnesdag.

Ett utslag av kulten av Gustav II Adolf var att hans namn sattes in i almanackan på hans dödsdag. Det skedde första gången 1727. I samband med 200-årsjubileet av hans död 1832 fick firandet av Gustav Adolfsdagen fastare former. I Göteborg, där han också hyllas som stadens grundare, började konditorierna saluföra särskilda Gustav Adolfsbakelser. Sådana finns även i Uppsala, där en Gustav Adolfs-akademi för svensk folkkultur instiftades 1923 med anledning av att kungen utfärdade den första instruktionen om hur landets antikviteter och folktraditioner ska tillvaratas.

I många katolska länder är 6 november en minnesdag för Sankt Leonardus, ett helgon som levde i Limoges på 500-talet och uträttade många underverk. Bland annat kunde han få fjättrarna att lossna från fångar, vilket har gjort honom till låssmedernas skyddspatron. När det i Sverige bestämdes att dagen i stället skulle vara en minnesdag för Gustav II Adolf, flyttades Leonard till 28.9.

Finlandssvenskarna firar 6 november som Svenska dagen.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.