Halvard, Halvar

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Halvard är ett mansnamn av nordiskt ursprung som är sammansatt av ord med betydelsen ’(flat) sten’, ’häll’ och ’väktare’ (jfr gårdvar). Halvar är en sidoform till Halvard.

Namnet har funnits i norska kalendarier sedan medeltiden till minne av det norska helgonet Sankt Halvard, som dog 1145. I Sverige har han ägnats dyrkan i Skara, det svenska stift som låg närmast Oslo. Enligt legenden försökte Halvard rädda livet på en oskyldigt anklagad havande kvinna genom att ta henne med i sin båt och ro undan förföljarna. Dessa dödade både Halvard och kvinnan med sina pilar och sänkte Halvards lik i Dramsfjorden med en kvarnsten om halsen. Halvard blev Oslos skyddshelgon och avbildas med pilar och en kvarnsten som attribut. Hans namn stavas i Norge Sankt Hallvard, och han firas den 15 maj.

Namnet Halvard är vanligt i Norge och i de svenska landskap som gränsar till Norge, där Halvarsmäss (15 maj) har varit en traditionell märkesdag. Vid millennieskiftet fanns det ungefär 1800 svenskar som hette Halvard eller Halvar.

Det gamla namnet på dagens datum var Corona efter en kvinnlig martyr. Det fick ge plats åt Halvard i namnlängden från 1901. I tvånamnslängden från 1993 var dagens namn Lillemor (nu 18.11) och Lill. I den nya namnlängden är Halvard tillbaka på sin gamla plats tillsammans med den lika vanliga formen Halvar.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.