Hubert, Hugo

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Hubert är ett ursprungligen tyskt mansnamn, vars forntyska form Hugibert är sammansatt av ord med betydelse ’håg’ och ’ljus’, ’lysande’. Hugo är likaså ett ursprungligen tyskt mansnamn, en kortform av namn som Hugibert och Hugibald.

Redan i medeltida kalendarier var dagens datum en minnesdag för den helige Hubertus. Han var biskop i Liège och dog 727. Enligt legenden var han tidigare i sitt liv en ivrig jägare, men när han en gång såg en hjort med ett krucifix mellan hornen blev han präst och så småningom jägarnas skyddspatron. I flera länder anordnas fortfarande varje år s.k. Hubertusjakter den 3 november, där jägarna är beridna och jakten omges av särskilda ceremonier.

Namnet Hubert fördes in i svenskt namnskick av den vallonske industrimannen Hubert de Besche som flyttade från Liège till Sverige 1609 och grundade flera järn- och mässingsbruk. Namnet förekom tidigast i de mellansvenska bruksorterna men blev senare särskilt vanligt i Norrland.

Under hela 1900-talet har det varit på retur. Vid millennieskiftet bars det av omkring 1600 svenskar.

Hugo kom till Sverige 1624 med den skotska ätten Hamilton men var även, liksom Hubert, ett vanligt vallonnamn. Det var populärt årtiondena kring 1900 och kom tillbaka i slutet av 1900-talet, vilket delvis kan ha berott på Maria Gripes uppmärksammade bok ”Hugo och Josefin”, filmatiserad av Kjell Grede. Mot slutet av 1900-talet var Hugo ett av de pojknamn som ökade snabbast i namnstatistiken. Vid millennieskiftet bars det av omkring 15000 svenskar.

På 1700- och 1800-talen fanns namnet Eustachius på dagens datum till minne av en mindreasiatisk biskop, om vilken samma legend har berättats som om Sankt Hubertus, nämligen att han under en jakt mötte en hjort med ett krucifix mellan hornen. I namnlängden från 1901 fick han ge plats åt Hubert, som i flera andra länder sedan länge haft sin minnesdag på dagens datum. I tvånamnslängden från 1993 lanserades namnparet Hubert – Diana, men i den nya namnlängden står Hubert tillsammans med Hugo på grund av namnens gemensamma ursprung.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.