Irene, Irja

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Kvinnonamnet Irene är av grekiskt ursprung. Det återgår på ordet eiréne som betyder ’fred’. Kvinnonamnet Irja anses har uppkommit som en smekform för den ryska formen av Irene, Irina.

I det gamla Grekland var Eirene fredens gudinna. Men det är inte hon utan det thessalonikiska helgonet Irenes med 5 april som sin minnesdag som är anledningen till att namnet Irene finns på dagens datum. Namnet började användas rätt sent i Sverige – det första belägget är från 1814 – och var sällsynt ända fram till 1930-talet. Då det blev ett modenamn inte bara i Sverige; i USA bidrog sången ”Good night, Irene” till dess popularitet. Uppgången höll i sig under 40- och 50-talen, men sedan dess har namnet spelat en obetydlig roll i namngivningen. Bland nyfödda flickor är Irene ovanligt som tilltalsnamn. Det skrivs både utan och med accent, och om man räknar ihop alla Irene och Iréne i dagens Sverige blir summan omkring 66000.

Irja nådde svenskt namnskick mot slutet av 1800-talet och förekom tidigast bland finlandssvenskar. En tidig representant för namnet är författarinnan Irja Browallius (1901–68). Namnet fick spridning på 1930- och 40-talen och bärs i dag av omkring 1500 kvinnor.

Irene eller Irenes var dagens namn i äldre svenska almanackor och är det fortfarande i flera andra länder, t.ex. Danmark och Finland. I Sverige ansågs namnet 1901 som så urmodigt att det utmönstrades till förmån för Nanna. I 1993 års namnlängd placerades namnparet Irene – Irja på datumet 4.4. I den nya namnlängden har Irene återfått sitt gamla datum men bildar fortfarande par med Irja.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.