Jenny, Jennifer

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Kvinnonamnet Jenny kommer från England, där det är den vanligaste smekformen av Jane. Detta namn återgår ytterst på femininformer av det hebreiska namnet Johannes, som betyder ’Gud har förbarmat sig’. Jenny är även en smekform av Jennifer, ett namn som kan spåras tillbaka till walesiska Gwenhwyfar, en sammansättning av Gwen- ’ljus’, ’helig’ och -hwyfar ’mjuk’.

Jenny med sidoformen Jennie dök tidigast upp i svenskt namnskick 1767. Det fick stor spridning under senare hälften av 1800-talet, då Jenny Lind, med dopnamnet Johanna, (1820–87) nådde internationell berömmelse som sångerska. En av dem som då fick namnet var konstnärinnan Jenny Nyström (1854–1946), som har skapat bilden av den svenska tomten.

På 1970-talet blev Jenny ett modenamn, vars popularitet höll i sig under hela 80-talet och en del av 90-talet. Under de senaste åren har det gått något tillbaka i namnstatistiken. Vid millennieskiftet fanns det omkring 47000 svenskor som hette Jenny. Namnformen Jennie bars av omkring 10 000, medan omkring 1000 stavade sitt namn Jenni.

I den walesisk-bretonska Artursagan är Gwenhwyfar namnet på kung Arturs vackra drottning som förälskar sig i riddaren Lancelot. När normanderna invaderade de brittiska öarna ändrades stavningen till Guenièvre, som i sin tur levde kvar i Cornwall i formen Jenifer. Associationen till Jenny ledde till att stavningen under 1900-talet har blivit Jennifer, en namnform som har blivit spridd över hela den engelskspråkiga världen.

Jennifer har varit ett modenamn sedan 1970-talet inte bara i Sverige utan även i länder som Frankrike och Tyskland. I början av 70-talet bars det bara av omkring 100 svenska kvinnor, vid millennieskiftet var siffran uppe i omkring 8000. På listan över de populäraste namnen på flickor födda år 2000 låg Jennifer på 33:e plats. De äldsta namnen på dagens datum har varit Fides (en fransk martyr på 300-talet) eller Eskil (se 12.6). På 1700-talet kom i stället Bruno in (se 17.7), men detta namn fick i sin tur 1901 ge plats för Jenny. Namnparet Jenny – Jennifer introducerades i tvånamnslängden från 1993.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.