Lilian, Lilly

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Lilian är ett kvinnonamn av engelskt ursprung som uppstått som en diminutiv till Lily ’lilja’ eller ur sammansättningen Lily Ann. Lilly är ursprungligen en engelsk smekform för Elisabet (se 19.11), vars ursprungsbetydelse är ’Gud är fullkomlighet’. En annan tolkning är att det skulle återgå på Lily ’lilja’.

Lilian har förekommit i svenskt namnskick sedan 1862. Namnet var särskilt populärt på 1930-talet. Den mest kända personen med detta namn i dagens Sverige är engelskfödda prinsessan Lilian (f. 1915), prins Bertils änka, som ofta uppträder tillsammans med kungafamiljen i officiella sammanhang. Antalet svenskor som hette Lilian var vid millennieskiftet omkring 19000. Även stavningen Lillian förekommer.

Lilly har använts som förnamn i Sverige sedan 1817. Det var, som så många andra engelska smeknamn (t.ex. Annie, Emmy, Nanny, Sally), särskilt i ropet under senare hälften av 1800-talet och början av 1900-talet. Vid millennieskiftet fanns det omkring 13000 svenskor som hette Lilly.

Från 1751 och fram till 2001 var dagens namn Sakarias, som ännu tidigare fanns i almanackan den 14.3. Det stavas även Zacharias och är en grekisk form av det hebreiska Sakarja. Så hette en av Gamla testamentets profeter, och det var till hans minne som Sakarias kom in i almanackan. I tvånamnslängden från 1993 lanserades namnparet Sakarias – Esaias, men i den nya namnlängden har de gamla profetnamnen fått ge plats åt namnparet Lilian – Lilly, som flyttats hit från 7.5.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.