Lydia

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Lydia är ett ursprungligen grekiskt kvinnonamn med betydelsen ’kvinna från Lydien’ (ett forntida rike i nuvarande norra Turkiet).

Namnet Lydia fanns i både Grekland och romarriket under antiken. En av skalden Horatius många sångmör hette Lydia. Paulus berättar i Apostlagärningarna i Nya testamentet att han och hans följeslagare härbärgerades av en viss Lydia i hennes hus i Filippi i Makedonien, där hon bedrev handel med purpurfärg.

Det äldsta svenska belägget för namnet är från 1652. I Hjalmar Söderbergs klassiska kärleksroman ”Den allvarsamma leken” (1912) heter den kvinnliga huvudpersonen Lydia. Författarinnan Gun-Britt Sundström tyckte att Söderbergs manliga perspektiv behövde kompletteras med ett kvinnligt och skrev en ny version av romanen, ”För Lydia” (1973). I vårt namnskick har Lydia varit rätt ovanligt under 1900-talet. Vid millennieskiftet bars namnet av omkring 3000 kvinnor, av vilka en stor andel fanns på Gotland.

I gamla almanackor var dagens namn Zefanias till minne av en av Gamla testamentets profeter, en domedagspredikant som i nyare biblar kallas Sefanja. Lydia kom in 1901. I tvånamnslängden från 1993 lanserades namnparet Lydia – Carola, men i den nya namnlängden står Lydia åter som enda namn.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.