Marit, Rita

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Kvinnonamnet Marit kan ytterst föras tillbaka till Margareta som är bildat av ett persiskt ord med betydelsen ’pärla’ (se 20.7). Rita är en kortform av Margherita, den italienska formen av Margareta.

Marit är från början en dialektal namnform som har varit vanligast i Dalarna och Norrland och som närmast återgår på fornsvenskans Marghit (med uttalet marjit). Det finns även i Norge (t.ex. den norskfödda, i Sverige bosatta författaren och politikern Marit Paulsen, f. 1939). Vid mitten av 1900-talet fick det spridning även i borgerlig miljö. Antalet svenskor med namnet Marit var vid millennieskiftet omkring 2600.

Rita har förekommit som svenskt kvinnonamn sedan slutet av 1800-talet. På 1950-talet fick det ett uppsving, antagligen till följd av Hollywoodstjärnan Rita Hayworths popularitet. I dag finns det omkring 3800 svenskor som heter Rita. Det finska namnet Riita återgår inte på Margareta utan på det svenska namnet Brita.

De äldsta svenska almanackorna har på dagens datum (liksom även nutida katolska almanackor) de latinska orden Johannes ante portam latinam, som betyder ’Johannes framför Porta Latina’ (en av Roms stadsportar). Enligt en legend släpades evangelisten Johannes till Rom för att avrättas. På kejsar Diocletianus befallning doppades han i kokande olja utanför stadsporten, vilket han mirakulöst nog överlevde oskadd. Han fick därför avrättas på annat sätt.

1747 byttes förkortningen Johannes a.p.l. ut mot Sigismundus, ett namn som kan föras tillbaka till ett burgundiskt helgon. Det ersattes 1901 av den kortare formen Sigmund. Marit – Rita har varit dagens namnpar sedan det introducerades i tvånamnslängden från 1993.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.