Ragnar, Ragna

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Ragnar är ett mansnamn av nordiskt ursprung. Förleden Ragn- motsvarar fornisländska regin som i personnamn betyder ’råd’, ’beslut’. Efterleden motsvarar forntyska -hari, -heri med betydelsen ’krigare’. Ragna är en kortform av nordiska kvinnonamn med förleden Ragn-, t.ex. Ragnhild, men kan även vara en femininform av Ragnar.

Bland de nordiska gestalter som gjort namnet Ragnar känt är vikingen Ragnar Lodbrok den färgstarkaste. Han är huvudperson i en isländsk saga där det bl.a. berättas hur han får sitt tillnamn Lodbrok (Ludenbyxa). En lindorm har ringlat sig kring det hus där hans blivande hustru sitter innestängd, men Ragnar klär sig i en rustning av fårskinn och tjära som skyddar mot lindormens etter och kan sedan döda vidundret.

Ragnar finns på svenska runstenar och levde kvar under medeltiden, främst i Götaland. Under 1500-talet började namnet komma ur bruk och var bortglömt i flera århundraden innan det återinfördes under 1800-talets nordiska namnrenässans. Det blev ett av de populäraste nordiska namnen (t.ex. arkitekten Ragnar Östberg, 1866–1945) och var i bruk flera årtionden in i 1900-talet innan det så småningom blev omodernt. Under det senaste halvseklet har det knappast alls kommit till användning som tilltalsnamn. Vid millennieskiftet fanns det omkring 23000 svenskar som hette Ragnar. Den vanligaste smekformen är Ragge. Den tyska formen av namnet är Rainer, den franska är Rainier.

Även namnet Ragna finns bevarat på runstenar och har varit ett rätt vanligt namn i äldre tid. Under 1900-talet fick det en uppgång under 20- och 30-talen. Det förekommer i dag främst i norra Sverige och bars vid millennieskiftet av omkring 1400 kvinnor.

Före 1901 stod det Remigius i almanackorna på dagens datum. Det är det latinska namnet på ett franskt helgon som levde på 400-talet och i sitt hemland kallas Saint Rémy. Han var biskop i staden Reims och bidrog verksamt till kristendomens spridning, bl.a. genom att döpa frankernas kung Klodvig. Remigius efterträddes av Ragnar, som i tvånamnslängden från 1993 sammanfördes med Ragna.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.