Ronald, Ronny

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Ronald är ett engelskt mansnamn som motsvarar det nordiska Ragnvald (se 15.7) och tyska Reinhold (se 16.7). Det är vanligt i Skottland och har sannolikt lånats in från fornvästnordiskan. Det är sammansatt av ord med betydelsen ’råd’ och ’härskare’. Ronny (även med stavningen Ronnie) är en smekform för Ronald.

Namnet Ronald började användas i Sverige i slutet av 1800-talet. Det hade en viss uppgång på 1940- och 50-talen men har sedan dess varit rätt ovanligt. Antalet svenskar som hette Ronald var vid millennieskiftet omkring 2600.

Ronny (Ronnie) hör till de engelska namn som blev populära på 1930- och 40-talen (t.ex. idéhistorikern Ronny Ambjörnsson, f. 1936, racerföraren Ronnie Peterson, 1944–78, fotbollsmålvakten Ronnie Hellström, f. 1949). Populariteten höll i sig fram till 70-talet men har sedan dess avtagit. Vid millennieskiftet fanns det omkring 16000 personer i Sverige som hette Ronny eller Ronnie.

Det äldsta namnet på dagens datum är Peregrinus. Så hette en gallisk biskop i Auxerre som led martyrdöden på 200-talet. Under flera århundraden förekom i västra Svealand en magisk skallgång mot rovdjur denna dag. Man tände eldar och gick ut i skogen medförande grytor, lock och koskällor, med vilka man förde oväsen. Samtidigt ropade man: ”Peregrinus, bind dina hundar!” När det var gjort vågade man släppa ut kreaturen på sommarbetet. I vissa landsändar ansågs Peregrinus vara bästa dagen att sätta ”pärer” (potatis), detta på grund av ljudlikheten med helgonets namn.

1901 byttes namnet Peregrinus ut mot Hilma. I tvånamnslängden från 1993 sammanfördes namnen Hilma och Hilmer på dagens datum, samtidigt som namnparet Ronald – Ronny fick den 6 juli som sin dag. I den nya namnlängden har namnen Hilma – Hilmer utgått och Ronald – Ronny tagit deras plats.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.