Sylvester

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Sylvester, tidigare även Silvester, är ett mansnamn av latinskt ursprung med betydelsen ’som hör till skogen’, ’skogsman’.

Silvester I var påve åren 314–335 och blev helgonförklarad efter sin död. Han fick sin minnesdag på dagens datum. En senare påve, Silvester II (ca 945–1003), var den förste fransmannen på påvestolen. Han hette tidigare Gerbert och blev i svenska folksägner känd som Gilbert, en trollkarl som i en tvekamp besegrades av den ännu trollkunnigare Kettil Runske.

I formen Silvester nådde namnet Sverige första gången 1303. Det har aldrig blivit vanligt, tvärtom har det tidvis varit nästan helt ur bruk. Att det ändå har bevarats i almanackorna från äldsta tid fram till våra dagar beror på dess placering på årets sista dag. Många olika nyårstraditioner har knutits till namnet Sylvester: nyårsnatten har kallats Sylvesternatten, restaurangerna har serverat Sylvestersupéer och det nya året har dansats in på Sylvesterbaler.

Även om namnet Sylvester fortfarande är mycket sällsynt, så har faktiskt en viss uppgång skett under de senaste årtiondena. I början av 1970-talet hette bara omkring 100 svenskar Sylvester; vid millennieskiftet hade siffran stigit till omkring 300. Möjligen kan ökningen bero på att den amerikanske skådespelaren Sylvester Stallone (f. 1946) har påverkat namnskicket.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.