Teodor, Teodora

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Teodor är ett grekiskt mansnamn bildat av substantiven theos ’gud’ och doron ’gåva’. Namnet betyder alltså ’gudagåva’. Teodora är femininformen av Teodor.

Namnet kom in i de medeltida helgonkalendarierna till minne av Theodorus, en romersk soldat som år 303 tände eld på ett hedniskt Cybeletempel i Mindre Asien och straffades genom att bli levande bränd på bål. Det äldsta svenska belägget för namnet är från 1428 och har samma stavning: Theodorus.

Även en engelsk ärkebiskop, död år 690, har burit namnet, vilket har bidragit till att det har fått spridning både i England och USA (t.ex. president Theodore Roosevelt, 1858–1919). Engelska smekformer av namnet som blev vanliga pojknamn i Sverige på 1950-talet och senare är Ted (t.ex. Ted Gärdestad, 1956–97) och Teddy. Den ryska formen av Teodor är Fjodor.

Under 1900-talets sista år kom Teodor (nu oftast med stavningen Theodor) tillbaka i svenskt namnskick efter att länge ha varit helt borta. Detsamma gäller kortformen Theo. Möjligen beror det på ett inflytande från den grekiska minoriteten i Sverige (t.ex. författaren Theodor Kallifatides, f. 1938). Vid millennieskiftet fanns det omkring 7000 svenskar med namnet Teodor/Theodor. Omkring 3000 hette Ted, omkring 700 hette Teddy och omkring 500 bar namnet Theo.

Kvinnonamnet Teodora, Theodora har funnits i Sverige sedan 1642. I våra gamla almanackor hade det fram till 1774 en egen dag, 28 april, till minne av en martyr i Alexandria på 300-talet. En kortform av namnet (som även kan vara en kortform av Dorotea) är Dora. Vid millennieskiftet var de kvinnor som hette Teodora eller Theodora inte fler än omkring 500.

I almanackorna har Teodor varit dagens namn från äldsta tid. Namnparet Teodor – Ted i tvånamnslängden från 1993 har i den nya namnlängden ersatts av Teodor – Teodora.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.