Ulrika, Ulla

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Ulrika är en femininform av Ulrik (5.8), som ursprungligen är ett tyskt namn. Dess fornhögtyska form Uodalrich är sammansatt av ord med betydelsen ’arvegods’ och ’mäktig’. Ulla är en kortform av Ulrika.

Namnet kom in i svenskt namnskick genom Karl XI:s giftermål 1680 med den danska prinsessan Ulrika Eleonora (1656–93). Deras dotter, som också hette Ulrika Eleonora, var Sveriges regent i ett par år sedan hennes bror Karl XII stupat vid Fredrikstens fästning. Genom dessa båda drottningar blev namnet spritt i Sverige under 1700-talet. Det första belägget för att kortformen Ulla kommit till användning som dopnamn är från 1771, ungefär vid den tid då Bellman skrev sina första epistlar om Ulla Winblad. Sedan dess har både Ulrika och Ulla hört till de populäraste svenska kvinnonamnen.

Populariteten har dock sällan infallit samtidigt: när Ulla är modernt brukar Ulrika vara omodernt och tvärtom. Ulla var ett modenamn under den första hälften av 1900-talet, särskilt 30- och 40-talen. Ulrika har varit modenamn under den senare hälften, särskilt 60- och 70-talen. Vid millennieskiftet fanns det omkring 71000 kvinnor i Sverige som hette Ulla och omkring 45000 som hette Ulrika eller Ulrica.

Det äldsta namnet på dagens datum är Udalricus eller Ulricus, vilket var namnet på en biskop i Augsburg på 900-talet som helgonförklarades efter sin död. 1721 byttes namnet ut mot Ulrika såsom en hyllning av drottning Ulrika Eleonora. I tvånamnslängden från 1993 introducerades namnparet Ulrika – Ulla.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.