Yvonne, Jeanette

Dagens namn av Bengt af Klintberg

Yvonne är ett franskt kvinnonamn, femininform till Yvon som är en fornfransk form av Johannes. Namnet motsvarar alltså det svenska Johanna. Även Jeanette är ett fransk kvinnonamn, en diminutiv av Jeanne, som i sin tur är en femininform av Jean, den vanligaste franska formen av Johannes. Namnet betyder alltså ’lilla Johanna’.

Yvonne har förekommit i svenskt namnskick sedan slutet av 1800-talet och fick spridning under 1900-talets förra hälft (t.ex. skådespelerskan Yvonne Lombard, f. 1929). Det var särskilt vanligt på 1940- och 50-talen. I dag bärs det av omkring 37000 svenskor.

Jeanette förekom i Sverige redan 1688. Det var populärt under 1700-talet, försvann under 1800-talet och återkom som modenamn på 1960-och 70-talen. I dag finns det omkring 17000 svenskor som heter Jeanette eller Jeannette. Den engelska formen av Jeanette är Janet.

På 1800-talet och tidigare var dagens namn Maximinus efter en biskop i Trier på 300-talet. Det ersattes 1901 av Baltzar till minne av att Baltzar von Platen föddes på dagens datum. Numera återfinns Baltzar tillsammans med Kasper och Melker på trettondedagen den 6 januari – enligt legenden var de tre vise männens namn Caspar, Melchior och Balthasar. I tvånamnslängden från 1993 kom Jean och Jeanette in på dagens datum, och i den nya namnlängden är det alltså Yvonne och Jeanette som står tillsammans.

Om Författaren

Bengt af Klintberg är bl.a. författare till Namnen i almanackan: fakta och kulturhistoria om svenska förnamn. Bland hans tidigare böcker kan nämnas Hallå där, köp blåbär: rim och ramsor, Kuttrasju: folkloristiska och kulturhistoriska essäer, Råttan i pizzan: folksägner i vår tid och Den stulna njuren: sägner och rykten i vår tid.

"Klintbergare" kom att bli en benämning på en skröna, en skröna som är så bra att många tror att den är sann, t. ex råttan i pizzan, den stulna njuren etc.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare. Han ingick i det arbetsutskott som ligger bakom 2001 års namnlängd. Han blev filosofie hedersdoktor vid Stockholms universitet 2000.